Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650
Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650
Οι χιονοπτώσεις στην Ελλάδα δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές όλης της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και συχνότερα παρατηρούνται έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές όπως η Αττική.
Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες από την συγκέντρωση χιονιού στη στέγη σας πρέπει να προστατεύσετε σωστά τη στέγη με τα κατάλληλα φράγματα χιονιού τα οποία θα προστατεύσουν την ιδιοκτησία σας καθώς και τους περαστικούς από το ολισθαίνον χιόνι. Μην ξεχνάτε ότι η πτώση χιονιού από τη στέγη αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους. Ο τύπος των φραγμάτων χιονιού που θα χρησιμοποιηθούν επιλέγεται ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο, από το μέγεθος και την κλίση της στέγης καθώς και την ένταση και ποσότητα των χιονοπτώσεων στην περιοχή. Οι σχάρες χιονιού ή οι φράχτες με χαλύβδινους σωλήνες είναι μία καλή λύση για περιοχές με έντονη χιονόπτωση και μεγάλες κλίσεις, ενώ τα στοπ χιονιού είναι αρκετά σε μικρές στέγες με χαμηλή κλίση ή σε περιοχές με μέτρια χιονόπτωση.
Τα φράγματα χιονιού μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους στέγη με οποιοδήποτε υλικό επικάλυψης. Υπάρχουν βάσεις για την σωστή τοποθέτησή τους σε κάθε είδους υλικό επικάλυψης, όπως επίπεδα μεταλλικά φύλλα, κεραμίδια αργιλικά ή τσιμεντένια, ασφαλτικά και μεταλλικά κεραμίδια.
Η τοποθέτηση των φραγμάτων χιονιού γίνεται περίπου στην δεύτερη με τρίτη σειρά κεραμιδιών από την υδρορροή για να μην υπερφορτώνεται το τμήμα της στέγης που προεξέχει από το κτίριο. Σε γενικές γραμμές πρέπει να τοποθετούνται στη νοητή ευθεία της τοιχοποιίας στην οποία κάθεται η στέγη.
Τα στοπ χιονιού τοποθετούνται διάσπαρτα στη στέγη συμμετρικά ή ασσύμετρα και σε πυκνότητα ανάλογα με την κλίση και το μήκος της κλίσης της στέγης.
Όλα τα φράγματα χιονιού μπορούν να τοποθετηθούν τόσο σε νέες υπό κατασκευή, όσο και σε υφιστάμενες στέγες.