Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Φθινοπωρινός έλεγχος και καθαρισμός των υδρορροών

Φθινοπωρινός έλεγχος και καθαρισμός των υδρορροών

Απομένουν μόνο λίγες εβδομάδες μέχρι την αρχή του ημερολογιακού χειμώνα. Πριν ενταθούν οι βροχοπτώσεις και πριν πέσει το πρώτο χιόνι σε κάποιες περιοχές, ας φροντίσουμε στη στέγη μας να είναι όλα εντάξει και οι υδροροές ανοιχτές και καθαρές.

Στα κτίρια, όπως και σε κάθε τομέα της ζωής, η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από την καταπολέμηση των συνεπειών. Η σημασία του ελέγχου και της προετοιμασίας της στέγης πριν από το χειμώνα είναι γνωστή σε εκείνους που το αμέλησαν και η υδρορροή τους είχε βουλώσει με αποτέλεσμα να  παραμορφώσει την εξωτερική πρόσοψη ή συνέβαλε στην υγρασία του κτιρίου.
Μια μικρή αμέλεια το φθινόπωρο μπορεί να έχει πολλές συνέπειες, γι ‘αυτό αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο σήμερα σε μια τόσο σημαντική δραστηριότητα, όπως είναι ο καθαρισμός του συστήματος υδρορροών.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Στην περίπτωση των υδρορροών, το πιο σημαντικό είναι να αφαιρέσετε από αυτές όλες τις βρωμιές που μπορούν να τις βουλώσουν. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί κυρίως στα ξερά φύλλα ή κλαδιά – δεν πρέπει ποτέ να υπολογίζουμε στις έντονες φθινοπωρινές βροχές για να ξεπλύνουν την υδρορροή και να μας απαλλάξουν από το καθήκον μας. Μικρά κλαδιά, φύλλα ή ακόμα και φτερά πουλιών και άμμος, όταν εμποτιστούν με νερό, θα προκαλέσουν μπλοκαρίσματα. Εάν δεν τα αφαιρέσουμε από τις υδρορροές και έτσι δεν εξασφαλίσουμε τη σωστή απορροή, το σύστημα υδρορροών δεν θα εκπληρώσει το ρόλο του, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του βρόχινου νερού.

Μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά εργαλεία ή βούρτσες για να καθαρίσετε τις υδρορροές. Η καλύτερη μέθοδος – όπως στην περίπτωση του καθαρισμού της στέγης – είναι η απομάκρυνση των ακαθαρσιών χρησιμοποιώντας νερό υπό πίεση. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο καθαρίζεται η υδρορροή, αλλά ελέγχεται και η στεγανότητα ολόκληρου του συστήματος. Η στεγανότητα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, επειδή το βρόχινο νερό που στάζει από την υδρορροή απειλεί όχι μόνο την αισθητική της πρόσοψής μας, αλλά μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα θεμέλια του κτιρίου εάν η υγρασία διεισδύσει.

Ο φθινοπωρινός καθαρισμός στη στέγη είναι ένα ζήτημα που αξίζει να θυμόμαστε, επειδή οι συνέπειες πολλών ετών παραμέλησης μπορεί να είναι σοβαρές και δαπανηρές.

 

Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι κίνδυνοι. Η ρύπανση στις υδρορροές θα προκαλέσει τη συσσώρευση νερού σε αυτές, το οποίο σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, θα παγώσει  και ο πάγος που συσσωρεύεται  θα επιβαρύνει σημαντικά τις υδρορροές. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση ή ακόμα και σχίσιμο των υδρορροών. Εάν συμβεί αυτό, θα πρέπει να σκεφτούμε μια διεξοδική επισκευή ή αντικατάσταση ολόκληρου του συστήματος.

Ο φθινοπωρινός καθαρισμός στη στέγη είναι ένα ζήτημα που αξίζει να θυμόμαστε, επειδή οι συνέπειες πολλών ετών παραμέλησης μπορεί να είναι σοβαρές και δαπανηρές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες ενός εξειδικευμένου τεχνικού, αλλά αν το κάνουμε μόνοι μας, είναι απολύτως απαραίτητο να θυμόμαστε τους κανόνες ασφαλείας (κατάλληλα υποδήματα, σταθερή σκάλα, ζώνες ασφαλείας) και τη βοήθεια άλλου ατόμου.

Ας προσθέσουμε τον καθαρισμό της στέγης και των υδρορροών στον κατάλογο των υποχρεωτικών φθινοπωρινών έργων κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις την Άνοιξη.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors