Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Συμπύκνωση υδρατμών στο τζάμι των παραθύρων στέγης

Συμπύκνωση υδρατμών στο τζάμι των παραθύρων στέγης

Η συμπύκνωση υδρατμών στο τζάμι των παραθύρων οροφής είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η συμπύκνωση υδρατμών στο τζάμι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συμβαίνει φυσικά όπου το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο είναι πολύ υψηλό. Ωστόσο, η υγρασία στο ίδιο το σπίτι δεν προκαλεί πάντα συμπύκνωση του νερού – για να συμβεί αυτό απαιτείται μια σημαντική διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα μέσα και έξω από το κτίριο. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για το φαινόμενο της συμπύκνωσης στα παράθυρα (επειδή οι υδρατμοί συμπυκνώνονται στο πιο κρύο μέρος) και έχουν την εντύπωση ότι αυτό αποτελεί κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα του παραθύρου ή κακή τοποθέτηση.

Το παράθυρο στέγης είναι  ένα ιδανικό μέρος για τη συσσώρευση και τη συμπύκνωση των υδρατμών του σπιτιού γιατί ο ζεστός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή του δωματίου και συναντά εκεί το πιο κρύο στοιχείο που είναι το τζάμι του παραθύρου στέγης. Οι ένοικοι των σπιτιών με παράθυρα στέγης γνωρίζουν ότι παρόλο που κάποιες φορές δεν υπάρχει ίχνος υγρασίας στα κάθετα κουφώματα,  αντίθετα στα παράθυρα στέγης υπάρχει.
Αρκεί η διαφορά στις θερμοκρασίες του αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο να ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία στο διαμέρισμα να αυξηθεί στο 60% για να εμφανιστούν σταγόνες νερού στα τζάμια παραθύρων.

Τα συνεχώς νοτισμένα παράθυρα στέγης (και τα κάθετα κουφώματα) υποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, προβλήματα σχετικά με τον εξαερισμό στο σπίτι.

Πότε δεν πρέπει να ανησυχείτε για την υγρασία στο παράθυρο της οροφής σας;

Το στοιχείο που επηρεάζει τη συσσώρευση και τη συμπύκνωση υδρατμών στα παράθυρα είναι οι καθημερινές δραστηριότητες. Η μεγαλύτερη συσσώρευση γίνεται κατά το μαγείρεμα και το σφουγγάρισμα των δαπέδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα παράθυρα στέγης σε ορισμένα δωμάτια γίνονται υγρά φυσικά όπως για παράδειγμα, στα μπάνια. Εάν το νερό συσσωρεύεται στο παράθυρο μετά από ένα μπάνιο, αλλά εξαφανίζεται μετά από λίγο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχει ξαφνική ψύξη έξω από το κτίριο.

Τα νεόδμητα κτίρια, καθώς και τα δωμάτια που έχουν ανακαινιστεί πλήρως, έχουν συνήθως υψηλή εσωτερική υγρασία. Οι τοιχοποιίες, τα διάφορα υποστρώματα, οι στόκοι – θα εξατμιστούν μετά από αρκετές εβδομάδες και η υγρασία πολύ συχνά θα συσσωρεύεται στα παράθυρα.

 

Υγρασία στο παράθυρο – μια σοβαρή προειδοποίηση

Η συμπύκνωση υδρατμών στα παράθυρα οροφής είναι επικίνδυνη όταν συμβαίνει συστηματικά. Αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς τους κατοίκους ότι ο εξαερισμός στο σπίτι είναι αναποτελεσματικός. Πρέπει να τονιστεί ότι η υπερβολική υγρασία αέρα μέσα στο σπίτι , η οποία υποδεικνύεται από τους υδρατμούς στα παράθυρα, έχει σοβαρές συνέπειες για τους ενοίκους.

Η ανοχή της υγρασίας είναι ουσιαστικά μια πρόσκληση των μυκήτων και της μούχλας στο εσωτερικό του σπιτιού, τα οποία συνήθως ξεκινούν την εισβολή τους γύρω από τα υγρά παράθυρα. Η εμφάνισή τους σημαίνει επίσης μια δυσάρεστη μυρωδιά “υπογείου” στο διαμέρισμα και τον κίνδυνο ασθένειας και αλλεργιών όταν εμφανίζονται σπόρια μούχλας στον αέρα. Επομένως, δεν πρέπει να αγνοούνται τα σημάδια σχετικά με τη συσσώρευση υγρασίας στα παράθυρα.

Είναι σημαντικό η υγρασία μέσα στο δωμάτιο να παραμένει περίπου στο 50%. Μερικές φορές αρκεί απλά να αερίζετε το σπίτι πιο συχνά. Το ελαφρύ άνοιγμα του παραθύρου οροφής στις θέσεις μικρο-αερισμού βοηθάει πολύ, αλλά οι θυρίδες αερισμού είναι πολύ πιο αποτελεσματικές.


Θυρίδες αερισμού αντί για ανοιχτό παράθυρο

Το άνοιγμα των παραθύρων το χειμώνα έχει τα μειονεκτήματά του. Ειδικά όταν η θερμική άνεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ο αερισμός του δωματίου προκαλεί σημαντικές απώλειες ενέργειας και η ανάγκη απόκτησης της αναμενόμενης θερμοκρασίας μέσα στο διαμέρισμα απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για αυτό είναι σημαντικό όταν τοποθετείται ένα παράθυρο οροφής, να διασφαλίσετε ότι αυτό διαθέτει σύστημα μικροεξαερισμού καθώς και θυρίδα αερισμού.

Έτσι, δεν θα χρειάζεται να αποσφραγίζετε και να ανοίγετε το παράθυρο κάθε φορά, γιατί οι αεραγωγοί του παραθύρου θα κάνουν τη δουλειά τους. Η κύρια λειτουργία των θυρίδων αερισμού είναι να εξασφαλίσουν την εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο και να ελέγξουν την ποσότητα που εισέρχεται στο εσωτερικό. Οι αυτόματοι αεραγωγοί V40P των παραθύρων στέγης FAKRO αντιδρούν στην υγρασία του αέρα και ενεργοποιούνται αυτόματα. Αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη  προσοχή σε αυτό το στοιχείο κατά την αγορά ενός παραθύρου FAKRO. Επίσης η χειρολαβή του παραθύρου η οποία παρέχει δύο σημεία μικροεξαερισμού πριν το σφράγισμα είναι επίσης μια πολύ καλή λύση. Επιτρέπουν στον αέρα να ρέει μέσα στο δωμάτιο ενώ το παράθυρο παραμένει κλειστό.

Το χειμώνα, πρέπει να καθαρίζετε τακτικά και να ξεπαγώνετε το παράθυρο της οροφής σας. Μπορεί να συμβεί λόγω χιονόπτωσης, τα κανάλια αποστράγγισης εξωτερικά να φράξουν και το χιόνι να παραμείνει επάνω στο παράθυρο αντί να γλιστρήσει προς τα κάτω.

Εσωτερική επένδυση του παραθύρου

Οι εσωτερικές επενδύσεις του παραθύρου επηρεάζουν επίσης τη συσσώρευση υδρατμών σε αυτό για αυτό πρέπει να εξασφαλιστεί αποτελεσματική κυκλοφορία αέρα γύρω από το παράθυρο. Επομένως, οι εσωτερικές επενδύσεις (γυψοσανίδες, ξύλινες επενδύσεις) πρέπει να τοποθετηθούν σωστά. Στο κάτω μέρος του παραθύρου πρέπει να είναι κάθετες στο πάτωμα και στο επάνω μέρος παράλληλα προς αυτό.

Επιπλέον, αξίζει να εγκαταστήσετε ένα θερμαντικό σώμα κάτω από το παράθυρο. Ο ζεστός αέρας που ανεβαίνει από αυτό θα στεγνώνει το παράθυρο. Ωστόσο, να θυμάστε ότι εάν δεν ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις ή χρησιμοποιήσετε κάποιο περβάζι ή ράφι κάτω από το παράθυρο οροφής, η κυκλοφορία του αέρα δεν θα είναι επαρκής, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση.


Βεβαιωθείτε ότι έχετε μονώσει γύρω από το παράθυρο
Τα προβλήματα υγρασίας γύρω από το παράθυρο μπορεί επίσης να προκύψουν από την έλλειψη κατάλληλης μόνωσης γύρω από το παράθυρο. Αυτό δημιουργεί μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συμπύκνωση υδρατμών. Επομένως, ήδη στο στάδιο της εγκατάστασης των παραθύρων, πρέπει να δώσετε προσοχή σε όλα τα μονωτικά στρώματα – δηλ. φράγμα υδρατμών στην εσωτερική πλευρά του δωματίου, θερμομόνωση και μία ατμοπερατή αναπνέουσα μεμβράνη στο εξωτερικό μέρος.
Η εταιρεία FAKRO προσφέρει έτοιμα κιτ τοποθέτησης που διευκολύνουν τη σωστή μόνωση γύρω από το παράθυρο τόσο εξωτερικά όπως το XDP όσο και εσωτερικά όπως το XDS.

 

 

Εάν δεν είναι υγρασία, είναι ελαττώματα κατασκευής ή εγκατάστασης στο παράθυρο

Μερικές φορές η συμπύκνωση δεν οφείλεται σε ανεπαρκή αερισμό στο σπίτι, αλλά σε σφάλματα εγκατάστασης των παραθύρων και πιο σπάνια σε κατασκευαστικά ελαττώματα.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει όταν, δίπλα στη συμπύκνωση νερού, μπορείτε να δείτε παγετό στο παράθυρο γιατί μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στις θερμογέφυρες της υάλωσης ή του παραθύρου.
Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και  όταν συσσωρεύεται νερό στο εσωτερικό του γυαλιού. (εκτός και αν προήλθε από εξωγενείς παράγοντες όπως ράγισμα μετά από χτύπημα). Αυτό είναι ένα ορατό σημάδι δυσλειτουργίας ενός παραθύρου. Σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη επιλογή είναι να αντικαταστήσετε τον υαλοπίνακα.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors