Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Πώς να επιλέξετε μια σκάλα σοφίτας

Πώς να επιλέξετε μια σκάλα σοφίτας

Εκτός από την εύκολη πρόσβαση στη σοφίτα σας, οι σκάλες σοφίτας μπορούν να προστατεύσουν τους χώρους από τη διείσδυση πυρκαγιάς και να δώσουν μεγαλύτερη θερμομόνωση. Σε αυτόν τον οδηγό, θα συζητήσουμε όλα τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε μια σκάλα σοφίτας.

  1. Εάν ο χώρος σας είναι κατάλληλος για σκάλα σοφίτας
  2. Το μέγεθος του ανοίγματος στο ταβάνι
  3. Μήκος σκάλας σοφίτας – ύψος από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι
  4. Ο τύπος σκάλας που χρειάζεστε – ξύλινη ή μεταλλική, υψηλή θερμομόνωση, πυράντοχη
  5. Ποιος θα εγκαταστήσει τη σκάλα

Είναι ο χώρος σας κατάλληλος για μια πτυσσόμενη σκάλα σοφίτας;

Πρώτον, πρέπει να γνωρίζετε εάν ο χώρος σας είναι κατάλληλος για σκάλα σοφίτας. Υπάρχουν δύο περιοχές στο σπίτι σας που επηρεάζονται από μια σκάλα σοφίτας – ο κάτω όροφος και η σοφίτα.

Όσον αφορά το χώρο στη σοφίτα, οι περισσότερες σκάλες σοφίτας χρειάζονται πολύ λίγο χώρο καθώς ταιριάζουν άνετα μέσα στο άνοιγμα της καταπακτής και προεξέχουν από αυτή καθ’ ύψος, Πάντως πρέπει  πάντα να ελέγχετε τις διάφορες διαστάσεις της κάθε σκάλας στους πίνακες της FAKRO  για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο και δεν θα συναντήσετε κάποιο εμπόδιο.

Εάν το σημείο που θα πατήσει η σκάλα στον κάτω όροφο είναι περιορισμένος, τότε όχι μόνο πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος της καταπακτής, αλλά και τον χώρο ξεδιπλώματος που απαιτείται για τη λειτουργία της ίδιας της σκάλας. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, η διάσταση R είναι η απόσταση που χρειάζεται η σκάλα για να ξεδιπλωθεί και προεξέχει από το μήκος της καταπακτής (διάσταση Β).

Γενικά, οι ψαλιδωτές σκάλες όπως η σκάλα FAKRO LST και οι σκάλες με 4 τμήματα όπως η LWK 4section είναι κατάλληλες για περιορισμένους χώρους αφού οι σκάλες LST έχουν R=150cm και οι  LWK 4section έχουν R=128cm.

Το μέγεθος του ανοίγματος στο ταβάνι

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το άνοιγμά σας έχει το σωστό μέγεθος για τη σκάλα που πρόκειται να τοποθετήσετε. Οι περισσότερες σκάλες σοφίτας διατίθενται σε τυποποιημένα μεγέθη, για παράδειγμα, 60cm x 120cm. Σε ξύλινα ταβάνια σε περίπτωση που οι διαστάσεις δεν ταιριάζουν, τότε το άνοιγμα μπορεί να προσαρμοστεί σχετικά εύκολα, ενώ αντίθετα σε πλάκες από σκυρόδεμα θα πρέπει να προσανατολισθείτε στην πλησιέστερη τυποποιημένη διάσταση ή να παραγγείλετε ειδική διάσταση (μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα). Για μικρές διαφορές στις διαστάσεις μπορείτε να παρέμβετε στο άνοιγμα χρησιμοποιώντας τα  κατάλληλα εργαλεία.

Ύψος σκάλας σοφίτας – από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι

Το ύψος σας από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι είναι μια άλλη πολύ σημαντική μέτρηση που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε μια σκάλα σοφίτας. Αυτή η διάσταση στον πίνακα της FAKRO αποτυπώνεται με το γράμμα Η και υπαγορεύει το ύψος της απαιτούμενης σκάλας. Οι σκάλες έρχονται γενικά σε δύο ύψη – 280cm και 305cm – τα οποία στην ξύλινη σειρά σκαλών FAKRO, μπορούν να κοπούν για να ταιριάζει η σκάλα απόλυτα στο ύψος της οροφής σας. Τα μήκη αυτά είναι κατάλληλα για την πλειονότητα των κατοικιών, ενώ η σκάλα FAKRO LMP μπορεί να φτάσει έως και 358cm ύψος οροφής!

Ο τύπος σκάλας που χρειάζεστε

Δεν είναι όλες οι σκάλες σοφίτας ίδιες, οπότε πρέπει να αποφασίσετε ποια χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για εσάς. Μπορείτε να επιλέξετε μια ενεργειακά αποδοτική σκάλα που έχει καλύτερη μόνωση ή μια πιστοποιημένη σκάλα για παθητικό κτίριο (passive house) ή μια πυράντοχη σκάλα που σας δίνει 60 λεπτά προστασίας από τη φωτιά. Ίσως θελήσετε να επιλέξετε μια μεταλλική πτυσσόμενη σκάλα σοφίτας που αντέχει σε υψηλότερο φορτίο ή ακόμα και μια κομψή ψαλιδωτή σκάλα, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χώρο. Εάν δεν είστε σίγουροι, επικοινωνήστε μαζί μας και η ομάδα υποστήριξης πελατών μας θα σας μιλήσει ευχαρίστως για όλες τις επιλογές που υπάρχουν.

Ποιός θα εγκαταστήσει τη σκάλα;

Και τέλος, προτού επιλέξετε την κατάλληλη σκάλα σοφίτας, πρέπει να ξέρετε ποιος θα την εγκαταστήσει. Εάν είστε λάτρεις του DIY (φτιάξτο μόνος σου) , δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με τις σκάλες σοφίτας FAKRO και θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες τοποθέτησης σε κάθε σκάλα καθώς και videos στο YouTube. Αλλά αν πάλι δεν είστε καθόλου σίγουροι, είναι καλύτερο να αναζητήσετε έναν αξιόπιστο τοπικό τεχνίτη που θα είναι σε θέση να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες τοποθέτησης για κάθε σκάλα.

Αφού διαβάσετε αυτόν τον οδηγό, θα πρέπει να έχετε μια καλή ιδέα για το ποια σκάλα θα ήταν η πιο κατάλληλη στο σπίτι σας – είτε έχετε περιορισμένο χώρο στον κάτω όροφο είτε πολύ ψηλά ταβάνια, η FAKRO έχει μια σκάλα για εσάς.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors