Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

Σύγχρονα Υλικά Στέγης – Τ. +30 23510 20650

To Φως στη Zωή μας

To Φως στη Zωή μας

Η ποιότητα της ευημερίας μας αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα φωτός στη ζωή μας.

Τι μας προσφέρει το φως;

Το φυσικό φως έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, την ευημερία και την απόδοσή μας. Συγχρονίζει το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι, καθώς οι δραστηριότητές μας κατά τη διάρκεια της ημέρας εξαρτώνται από την ποσότητα και την έντασή του. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μια κατάλληλη δόση φυσικού φωτός όλη την ημέρα για να είναι ενεργός, να αφομοιώνει ευκολότερα τη γνώση, να κοιμάται καλύτερα και, κυρίως, να είναι πιο ευτυχισμένος. Το φως έχει επίσης μεγάλη σημασία στη διαδικασία μιας θεραπείας καθώς και κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Σήμερα, είμαστε πιο συχνά αποκομμένοι από το να περνάμε χρόνο έξω. Πολλοί εργαζόμενοι εξ αποστάσεως από τα σπίτια μας, παρατηρούμε ακόμη περισσότερο πόσο σημαντικό είναι ένα καλά φωτισμένο εσωτερικό. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται φυσικό φως για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, εξασφαλίζει μια αίσθηση ασφάλειας. Δεύτερον, το φυσικό φως φωτίζει όχι μόνο τα δωμάτια, αλλά και τις σκέψεις μας. Τρίτον, μας βοηθά να παραμείνουμε εστιασμένοι και συγκεντρωμένοι, γεγονός που μας κάνει πιο αποτελεσματικούς. Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός, το φως του ήλιου μας δίνει ενέργεια για να δράσουμε και υποστηρίζει ακόμη και το μεταβολισμό μας.

 

 

Πώς επηρεάζει το φως την υγεία μας;

Είναι πολύ εύκολο να παρατηρήσουμε ότι επιβραδύνουμε όταν δεχόμαστε λιγότερο ηλιακό φως. Αισθανόμαστε πιο νυσταγμένοι, απαθείς και κουρασμένοι. Υπάρχει σαφής μείωση της διάθεσης και έλλειψη προθυμίας να κάνουμε οτιδήποτε. Η ευαισθησία μας σε κρυολογήματα και ακόμη και ασθένειες αυξάνεται, για να μην αναφέρουμε τη μελαγχολία του φθινοπώρου ή την κατάθλιψη του χειμώνα.

Έτσι, αξίζει να επωφεληθείτε από κάθε μικρή ακτίνα του ήλιου που πέφτει στο σπίτι σας όχι μόνο το πρωί, επειδή το φως του ήλιου μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, έχει διεγερτικό αποτέλεσμα και είναι επίσης ένας μεγάλος θεραπευτής.

Ένα πολύ συναρπαστικό παράδειγμα είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα γκρουπ ασθενών που υπέφεραν από ατυχήματα. Τοποθετήθηκαν σε έναν θάλαμο με φωτισμό που προσομοιώνει το φυσικό φως (προσαρμοσμένο στο χρώμα, την ένταση και την ποσότητα ανάλογα με την ώρα της ημέρας) και αποδείχθηκε ότι είχε καταπραϋντικό αποτέλεσμα και ρύθμισε το βιολογικό ρολόι. Οι ασθενείς κοιμήθηκαν καλύτερα και επέδειξαν καλύτερη ψυχική κατάσταση από εκείνους σε αντίστοιχο γκρουπ σε διαφορετικό χώρο. Επιπλέον, αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε πολύ καιρό μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

 

Πώς βοηθά το φως στην εργασία;

Σίγουρα με την τόνωση της ευημερίας μας και τη βελτιστοποίηση της ικανότητας συγκέντρωσης. Σύμφωνα με το “Journal of Clinical Sleep Medicine”, οι υπάλληλοι γραφείου με πρόσβαση σε φυσικό φως της ημέρας έχουν καλύτερο ύπνο, είναι πιο δραστήριοι σωματικά και απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής από τους ανθρώπους που εργάζονται κυρίως χρησιμοποιώντας τεχνητό φως. Η εμπειρία δείχνει ότι οι εταιρείες που μετέφεραν τους υπαλλήλους τους σε γραφεία με καλύτερη πρόσβαση στο φυσικό φως παρατήρησαν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας. Εάν πρέπει να παρέχουμε μια τεχνητή πηγή φωτός στο δωμάτιο, το χρώμα του στο εσωτερικό είναι πολύ σημαντικό. Το θερμό φως είναι καλύτερο για δωμάτια όπου ξεκουραζόμαστε – σαλόνι ή υπνοδωμάτιο, ενώ το ψυχρό φως πρέπει να βρίσκεται στο χώρο εργασίας ή μελέτης όπου απαιτείται συγκέντρωση.

Πώς να εξασφαλίσετε τον σωστό φωτισμό της σοφίτας;

Τον βασικό ρόλο στην παροχή επαρκούς φωτισμού τόσο στους ορόφους όσο και στους χώρους των σοφιτών διαδραματίζουν τα παράθυρα στέγης καθώς αφήνουν το φυσικό φως να εισέλθει. Η σωστή τοποθέτηση των παραθύρων στέγης σε δωμάτια κάτω από κεκλιμένες στέγες είναι ζωτικής σημασίας και ως εκ τούτου η σωστή επιλογή και τοποθέτησή τους είναι σημαντική.

Είμαστε όλο και περισσότερο πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε μεγάλα παράθυρα ή συνδυασμούς που παρέχουν άφθονο φυσικό φως και εκπληκτική θέα έξω.
Ένα καλό παράδειγμα μεγάλων παραθύρων είναι τα πλούσια εξοπλισμένα παράθυρα διπλού φύλλου FDY-V Duet proSky με ανυψωμένο άξονα περιστροφής καθώς και το παράθυρο μπαλκόνι FGH-V Galeria.

 

Το μέγιστο μέγεθος αυτών των παραθύρων είναι 94 x 255 εκ. Μπορούν να ενωθούν σε συνδυασμούς για να δημιουργήσουν θεαματικές γυάλινες επιφάνειες στην κλίση της οροφής.

Η γκάμα προϊόντων FAKRO περιλαμβάνει επίσης έτοιμες λύσεις που επιτρέπουν την ένωση παραθύρων οροφής οποιασδήποτε κατασκευής σε ομάδες οποιουδήποτε συνδυασμού (οριζόντια, κάθετη ή μπλοκ). Είναι επίσης δυνατή η παραγωγή ενός αρθρωτού συστήματος συνδυασμού σε μη τυποποιημένο μέγεθος και λύση.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το φως είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που συγχρονίζει το έργο του εγκεφάλου και του σώματος. Η σωστή λειτουργία του εσωτερικού βιολογικού ρυθμού επηρεάζει τη συνολική υγεία μας.

Είναι ο ήλιος που μας δίνει το φως από το οποίο το σώμα μας αντλεί την ενέργεια και την ευημερία του, ενώ μπορούμε να απολαύσουμε καλή υγεία.

Υποδεχθείτε το φως, με παράθυρα στέγης FAKRO

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors